Det sidste par år har man jævnligt kunne høre eller læse om, at forskellige kirker rundt i Danmark har holdt drop-ind dåb, og på det sidste er også drop-ind-vielser blevet en mulighed flere steder. Begge dele er nye tiltag, hvor det har vist sig, at overraskende mange mennesker har benyttet muligheden for at blive døbt eller gift ”uden det helt store”. Dem der gerne vil døbes eller vies er ofte mennesker, som har tænkt over sagen i længere tid, og nu griber chancen, for at komme som de er og modtage dåb og/eller velsignelse.

Drop-ind – dækker over at handlingen kræver et minimum af forberedelser. At det er let og lige til at komme ind ad kirkedøren. Der kan være mange grunde til at man ikke har fået gjort det før. Måske har man holdt sig tilbage, fordi man ikke ønsker noget der er dyrt, stort eller overdådigt. Mange har haft en opfattelse af at kirken er lig med stor fest og megen opmærksomhed. Sådan behøver det ikke at være. Kirkens handlinger kan sagtens være fredelige og rolige, trygge og intime.

I Toreby sogn har vi ikke fastsat datoer for drop-ind, men vi døber glad og gerne hver søndag og ved de månedlige lørdagsdåb. Skulle man som voksen ønske at blive døbt ved en stilfærdig handling fx en eftermiddag eller aften, så er vi også åbne for det.

Som døbt bliver man en del af det kristne fællesskab af alle døbte i Danmark og ud over hele jorden. Ved både dåb og vielse lyder Guds velsignelse, som en bekræftelse af at Gud gerne vil dele vores liv med os i både sorg og glæde. Det er på mange måder en gave, som man kan modtage ved døbefonten og i kirken. Det vigtige er at vores liv knyttes til Jesus Kristus.

Når det gælder forberedelserne så skal man have en aftale med en af os præster. Vi mødes på forhånd til en lille samtale. Hvis man skal døbes skal man bruge 2-5 vidner (døbte). Hvis man vil vies skal man også bruge 2 vidner, desuden skal man have en prøvelsesattest fra kommunen (og mindst en af parterne skal være medlem af folkekirken).

Det er ikke så svært, det kræver ikke det store, heller ikke den store opmærksomhed – det bestemmer man selv. Dåb og vielse er ikke dyrt eller behøver ikke planlægges lang tid i forvejen. Vi vier og velsigner gerne par ved små og intime handlinger. Og alle er velkomne til at droppe ind og blive en del af de døbtes fællesskab.

Alle er i øvrigt også velkomne til at droppe ind til kirkernes gudstjenester, om søndagen, om hverdagen, på omsorgscentrene, ved gudstjeneste og mad og hvornår der ellers er gudstjenester i sognet.

Drop ind er et nyt begreb i kirken, men en god gammel ide. I kirkerne kan man komme, som man er uden stor forberedelse. Man skal ikke kunne noget specielt eller være noget specielt for at være med her. Kirken er for alle, så drop bare ind!