De hellig tre konger så hjertensglad

af sognepræst Christina Mielcke

Forestil dig et øjeblik, at du en ganske almindelig aften sad og så nyheder i dit fjernsyn, og speakeren ganske sagligt forkyndte, at nu var der født et barn i et fjernt land, som engang skulle vokse op og blive en stor hersker, en kongesøn, som også skulle være din konge. Godt nok havde journalisterne i øjeblikket ikke helt fundet ud af, hvor barnet var født, for man havde kun et enkelt satellitbillede at gå efter. Ville du mon få aftenkaffen galt i halsen, le højt og tænke, at nu var de da blevet fuldstændig vanvittige i nyhedsredaktionen, eller ville du straks smide, hvad du havde i hænderne og begynde at lede efter kongesønnen?

De hellige tre konger, vismændene fra Østerland, smed hvad de havde i hænderne og rejste straks ud for at lede efter Jesus, da de stod i samme situation. Det var ikke logisk, og det var ikke fornuftigt, måske var det endda farligt, men de gjorde det alligevel. Fordi de i stjernen over Betlehem havde set et tegn fra Gud. Gud kaldte på dem, her var en opgave til dem, og så fulgte de det kald. De gjorde det endda med stor glæde.

På kongeslottet hos Herodes fik de aftenkaffen galt i halsen, da vismændene pludselig troppede op og ville se den nyfødte kongesøn. For der var ikke for nyligt født nogle sønner i kongefamilien, og en anden ukendt kongesøn kom svært meget på tværs af familiens planer om fortsat at sidde tungt på magten i landet. Alligevel blev det Herodes og hans egne vismænd, der viste vej til Jesus i Betlehem, sådan bruger Gud dem, Han vil, for at få udført sine planer, uanset om de er gode eller onde mennesker, om de vil tjene Gud eller ej.

Af og til får vi nutidige mennesker også et kald af Gud. En opgave, som kun vi kan udføre. Det kan være store eller små ting. Når vi ser nogen smide alt fra sig, sige jobbet op og endda rejse ud i det fjerne for at følge det kald, så kan vi godt komme til at tænke, at det ikke er fornuftigt eller logisk, måske er det endda farligt. Men vi må beundre dem og undre os over Guds uransagelige veje og skjulte vilje.

Vi fejrer hellig tre konger hvert eneste år og mindes vismændenes rejse mod Guds søn i krybben i stalden. De har sneget sig ind i mange af vore julesalmer, og vi glæder os med dem, når de ved rejsens ende finder barnet og dets mor og knælende kan tilbede alverdens frelser, Jesus Kristus.