Fasten er forberedelsestid

af sognepræst Christina Mielcke

Fasten er forberedelsestid.

Men hvad er det vi forbereder os på? At holde påske på den rette måde.

Lige som advent er forberedelse til julen, er fasten det til påsken, og det er meningen, at vi skal tænke over, hvordan vi lever og bruger vores tid.

I katolske og ortodokse lande betyder fasteperioden, at man ikke spiser kød, og at man skruer ned for forbruget af slik og kager. Man må helst heller ikke holde fest med munter musik og dans. For det er en tid, vi skal bruge til at tænke på Gud og ikke mindst, hvad Han i sin nåde og barmhjertighed har givet os i Jesus Kristus. Så vi rigtig kan glæde os over julen og påsken, når vi indser at Gud vil frelse os og har gjort det med Jesu komme til os, ved Jesu fødsel, død og opstandelse.

Vi er ikke gode til det her med faste i Danmark. Det er gået i glemmebogen for de fleste, også selv om det af og til bliver moderne at tage afstand fra ting som søde sager eller overforbrug af sociale medier på nettet. Vi har glemt, hvorfor vi holdt faste. Nu er det kun en ting, vi gør for vores eget helbreds skyld. Men måske skulle vi også begynde at tænke på vores åndelige helbred, på hvordan det nu egentlig forholder sig med os og Gud. Lever vi efter Hans vilje, og kan vi se os selv i øjnene, når vi kigger i spejlet?

I gamle dage stræbte mennesker efter at blive gode mennesker, der gør Guds vilje, ved at spejle sig i de 4 kardinaldyder, altså de højeste og vigtigste dyder, og de tre bibelske dyder. Kardinaldyderne er visdom, retfærdighed, mod og selvbeherskelse, de bibelske er tro, håb og kærlighed. De bibelske kan vi ikke give os selv, dem må Gud give os, men de fire kardinaldyder kan vi godt arbejde hen imod at leve efter.

Symbolerne for de syv dyder findes i øvrigt på prædikestolen i Toreby Kirke. Sværdet for retfærdighed, en knækket søjle for modet, en vandkande og et vinbæger for selvbeherskelse og et spejl og en slange for visdom. Desuden kors, anker og hjerte for tro, håb og kærlighed. I kan jo prøve at finde dem næste gang I kommer i Toreby Kirke.