Kirkebryllup - det er gratis!

af sognepræst Hanne Lundsgaard

Som præst møder jeg jævnligt par, som fortæller at de ikke er blevet gift endnu, fordi de ikke har råd til et bryllup.

Det er heller ikke så sjældent at jeg møder mennesker, som fortæller at de vælger rådhusbrylluppet af samme grund. – Altså fordi det er billigere.

Det er selvfølgelig helt i orden at vælge at blive viet på rådhuset, det har samme juridiske gyldighed, og de retslige virkninger i forhold til børn, formue, arv og den slags er ens – uanset hvor man er blevet viet.

Men hvis det er for at spare penge, man vælger kirken fra, så kan det måske være på sin plads at præcisere, at det ikke koster en krone at blive viet i kirken.

Jeg forstår godt tankegangen, kjole til 5000, ringe til 5000, kuvertpris til 1000 kr – 50.000 er vist ikke et helt unormalt bryllupsbudget. Man kan selvfølgelig også holde stor fest efter et rådhusbryllup. Men det er altså brudeparret selv, der bestemmer niveauet, det er ikke medier, ugeblade og omverdenen som skal diktere hvordan et rigtigt kirkebryllup er.

Man kan godt holde kirkebryllup i al stilfærdighed. Og der sker faktisk også – Der er måske ligefrem en glædelig tendens til at fokusere mindre på alt ”det dyre” udenoms. Der findes par, som siger fra over for omverdenens kostbare ”plejer”, og ikke lader familie og venners krav og forventninger bestemme den store dag. I stedet laver de en aftale om et fredsommeligt kirkebryllup. Det bliver det efter min bedste overbevisning ikke mindre festligt af!

I kirken stilles nemlig ingen krav, hverken til påklædning, transportmiddel, menu eller andre ydre former. Man kan komme i sit almindelige tøj, men kan tage cyklen eller trillebøren, og det kan også sagtens foregå på en hverdag, hvis man har lyst til det.

Det eneste der kræves er at den ene af parterne er medlem af folkekirken.

Så kræves der et ønske om at sige ”ja” og to vidner. Normalt bliver der sunget og spillet salmer, det gælder uanset hvor mange vi er, ligesom biblens ord om kærlighed altid bliver læst.

Hvis man vælger kirkebrylluppet fra går man glip af Guds velsignelse over ægteskabet – og det er ærgerligt –

I kirken handler det ikke om hvad vi kan fremvise og præsentere. Ikke om, om alt er godt og flot og fint. I kirken handler det om at Gud giver os alt, Gud giver os livet og kærligheden, og han giver det uden at det koster os noget, han giver af nåde – nåde betyder faktisk gratis.

Guds velsignelse må vi tage med os ind i det ganske almindelige daglige liv med hinanden. Dér hvor alt langtfra er så fint og flot og fejlfrit som bryllupsmagasinerne gerne vil bilde os ind.

Det fine er ikke det ydre, men det indre, kærligheden som Gud har plantet den i menneskers liv.

Derfor: Velkommen til bryllup i kirkerne i Toreby sogn – det koster ikke en krone!